CATCH A STAR   |   ERATOSTHENES   |   FIND A SUNDIAL   |   MOONWALKERS   |   SPACE ART   |   SUNRISE PROJECT

Here you can find information about the activities we are developing in Belgium.

This page is written in both Dutch and French languages.

To welcome new visitors

Introductie

Welkom bij TEAM BELGIUM van de EUROPEAN ASSOCIATION FOR ASTRONOMY EDUCATION (EAAE). Dit educatieve netwerk is verbonden aan de ESO (de organisatie van de Europese sterrenwacht in het zuidelijk halfrond) en wil vooral astronomie maar ook ruimtevaart promoten in het onderwijs. Namens België ondersteunen wij die wens omdat de jongeren van vandaag de toekomstige wetenschappers zijn in het Europese sterrenkundige onderzoek. Scholen in het Nederlandstalige onderwijs kunnen terecht bij Arjan van der Star (UCLL in Leuven) en scholen in het Franstalige onderwijs bij Véronique Bastin (Planetarium in Brussel). Wij werken mee aan de doelen van de EAAE: (1) promotie van astronomie naar het onderwijs, (2) adviseren over astronomie-onderwijs, (3) onderwijsonderzoek doen, en (4) lesmaterialen voorzien voor leerkrachten. Regelmatig vind je hier updates met informatie over de EAAE-initiatieven en over Belgische educatieve initiatieven.

 

Introduction

Bienvenue dans l’ÉQUIPE BELGE de l'ASSOCIATION EUROPEENNE POUR L'ENSEIGNEMENT DE L'ASTRONOMIE (EAAE). Ce réseau éducatif est affilié à l'ESO (Organisation européenne pour la recherche astronomique dans l’hémisphère sud) et veut promouvoir dans l'enseignement l'astronomie mais aussi les voyages spatiaux. En Belgique, nous soutenons ce souhait car les jeunes d'aujourd'hui sont les futurs scientifiques de la recherche astronomique européenne. Les écoles francophone peuvent contacter Véronique Bastin (Planétarium de Bruxelles) et les écoles néerlandophone peuvent contacter Arjan van der Star (UCLL à Leuven). Nous contribuons aux objectifs de l'EAAE: (1) promouvoir l'astronomie dans l'enseignement, (2) donner des conseils sur l'enseignement de l'astronomie, (3) mener des recherches pédagogiques et (4) fournir du matériel pédagogique aux enseignants. Vous trouverez ici régulièrement des messages avec des informations sur les initiatives de l’EAAE et sur des initiatives éducatives belges.


Stadsfestival KNAL! in Leuven - inspiratiepakketten voor secundair onderwijs

Leuven vierde van oktober 2021 tot januari 2022 haar beroemdste professor en bedenker van de Big Bang: Georges Lemaître. Voor ons was dit Stadsfestival KNAL! de ideale gelegenheid om een nationale webpagina van de EAAE te starten om – in samenwerking met Belgische instanties – ruimtevaart en astronomie actief te promoten in het Belgische onderwijs.

Het Stadsfestival KNAL! trok vele bezoekers en naast kunstevenementen dacht de organisatie ook aan het onderwijs: https://www.knalfestival.be/programma/onderwijs. Ik werd ingeschakeld om de Leuvense leerkrachten in contact te brengen met Georges Lemaître. Voor leerkrachten aardrijkskunde of STE(A)M van de Leuvense secundaire scholen maakte ik twee inspiratiepakketten en deze werden sinds augustus 2021 online beschikbaar gesteld:

Inspiratiepakket 1 “Licht uit sterren aan” behandelt de problematiek van de lichthinder in Vlaanderen en zet de leerlingen aan de slag om dit te onderzoeken in hun eigen omgeving, maar ook om oplossingen tegen lichthinder te bedenken en te realiseren.

Inspiratiepakket 2 “Moestuin we have a problem” behandelt allerlei aspecten van ruimtelandbouw en zet leerlingen aan om thuis of op hun school een kweekkas op te richten met gesimuleerd maan- of Marszand om astronautenvoedsel te produceren.

Wanneer de leerlingen de verschillende activiteiten in die pakketten uitvoerden, konden ze sterren verdienen en zo van Leuven een echte sterrenstad maken. Een 15-tal leerkrachten zijn met deze inspiratiepakketten aan de slag gegaan. Bij de uitwerking van deze pakketten werkte ik samen met het Astropolis Space Science Center in Oostende en met de sterrenkundige vereniging WEGA in Leuven.

   

 


Stadsfestival KNAL! in Leuven - workshop en wedstrijd voor buitengewoon secundair onderwijs

Leuven vierde van oktober 2021 tot januari 2022 haar beroemdste professor en bedenker van de Big Bang: Georges Lemaître. Ik wilde ook het buitengewoon onderwijs in Leuven bij dit Stadsfestival KNAL! betrekken. Dankzij Jean-Pierre Grootaerd van de UGent kreeg ik de mogelijkheid om zijn initiatief met de prachtige titel “Sterren Schitteren voor Iedereen” www.ssvi.be in Leuven uit te voeren. BuSO-leerlingen nemen deel aan een tekenwedstrijd en een workshop stimuleert daarvoor hun verbeelding. Een studente van de UCLL-lerarenopleiding, Laure-Anne Hiroux, bood zich vrijwillig aan om een workshop uit te werken en te begeleiden, want zij heeft een persoonlijke band met het BuSO. Ik vroeg de medewerking van de Belgische astronauten. “Frank de Winne sprak een videoboodschap in waarin hij de leerlingen een opdracht geeft en daarmee start ik de workshop. En Dirk Frimout hebben we thuis bezocht en hij beantwoordt vragen in korte video’s. Voor mij was het een hele eer om beide Belgische astronauten in mijn workshop te kunnen betrekken” getuigt Laure-Anne.

In oktober 2022 voerde Laure-Anne de workshop succesvol uit in de drie Leuvense BuSO-scholen: https://www.knalfestival.be/programma/buso-sterren-schitteren-voor-iedereen?cluster=17174. De leerlingen verkenden het zonnestelsel via meerdere zintuigen en ze bouwden flesraketten die met perslucht werden gelanceerd. De workshop eindigde dan met de tekenopdracht. We ontvingen in november de creatieve tekeningen van de leerlingen. Aan de wedstrijd waren drie prijzen verbonden en er deden drie scholen mee, dus iedereen zou iets winnen. Op basis van haar ervaringen en met behulp van de kunstdocenten, koos Laure-Anne de winnende tekeningen. De eerste prijs, met naast lesmaterialen een echte telescoop, werd weggekaapt door de school Ter Bank. De scholen Woudlucht en Windekind behaalden een gedeelde tweede prijs. In december kwamen de leerkrachten die in ontvangst nemen.

Het stadsfestival eindigde in januari 2022 maar “Sterren Schitteren voor Iedereen” is onder de vleugels van de International Astronomical Union al lang uitgegroeid tot een globaal initiatief. De Leuvense BuSO-scholen hopen een volgende keer zeker opnieuw deel te nemen en willen ook ruimtevaart en astronomie als lesthema opnemen. Missie geslaagd!

   
De leerkrachten van de winnende school (Ter bank).
De leerkrachten van de winnende school (Ter bank).
 
De leerkrachten van de winnende school (Ter bank).
De leerkrachten van de winnende school (Ter bank).
De leerkrachten die de tweede prijs wonnen (Woudlucht).
De leerkrachten die de tweede prijs wonnen (Woudlucht).
 
De leerkrachten die de tweede prijs wonnen (Woudlucht).
De leerkrachten die de tweede prijs wonnen (Woudlucht).
Een groepsfoto voor de tekeningen van hun leerlingen.
Een groepsfoto voor de tekeningen van hun leerlingen.
 
De telescoop en de andere prijzen.
De telescoop en de andere prijzen.

Stadsfestival KNAL! in Leuven - een space belevingsparcours voor lager onderwijs

Leuven vierde van oktober 2021 tot januari 2022 haar beroemdste professor en bedenker van de Big Bang: Georges Lemaître. Voor ons was dit Stadsfestival KNAL! de ideale gelegenheid om een nationale webpagina van de EAAE te starten om – in samenwerking met Belgische instanties – ruimtevaart en astronomie actief te promoten in het Belgische onderwijs.

Eén van de initiatieven die het stadsfestival voortbrengt in samenwerking met de UCLL, is het Space Belevingsparcours in de Maakleerplek te Leuven. Jongeren uit het lager en secundair onderwijs worden ondergedompeld in workshops om de verborgen astronaut in zichzelf te ontdekken. Meer informatie: https://www.knalfestival.be/programma/space-belevingsparcours. Van een drone- en rovermissie op Mars tot een Star Wars game: de verbeelding en skills van de jongeren worden flink uitgedaagd!

   

Planetarium van Brussel - het Heelal in het hart van jouw klas!

Tijdens het Stadsfestival KNAL! in Leuven plaatste het Planetarium van Brussel een opblaasbare koepel op het Martelarenplein. Daar werden allerlei culturele activiteiten in georganiseerd. Zie KNAL! Familiedag in de Dome | KNAL! Festival (knalfestival.be). Het Planetarium stelt deze koepel gratis ter beschikking van scholen.

Inspiratie kun je intussen altijd opdoen in het Planetarium voor de voorstellingen. Beleef een compleet nieuwe ervaring: reis mee tussen de planeten, scheer over het oppervlak van Mars en slalom tussen de ringen van Saturnus. Daar stopt het niet. Je kunt nu zelfs de grenzen van ons zonnestelsel of de Melkweg overschrijden. Verken de verste verten van het universum en ontsluier mee de geheimen van het heelal. Meer info vind je op www.planetarium.be. Na een bezoek aan het Planetarium bekijk je de hemel met heel andere ogen!

 

Le Planétarium de Bruxelles - l’univers au cœur de ta classe!

Pendant le Festival KNAL! à Louvain, le Planétarium de Bruxelles a placé un dôme gonflable sur la Place des Martyrs. Toutes sortes d'activités culturelles y étaient organisées: KNAL! Familiedag in de Dome | KNAL! Festival (knalfestival.be) (néerlandophone). Le Planétarium met ce dôme gratuitement à la disposition des écoles.

Par ailleurs, vous pourrez toujours vous inspirer des présentations proposées au Planétarium. Venez y découvrir les merveilles du ciel étoilé projetées sur un écran 360° de 840m². Au Planétarium, vous pourrez assister de plus près au lancement d’une fusée, observer la Terre depuis l’espace, visiter la Station Spatiale Internationale, survoler la surface de Mars, vous approcher des anneaux de Saturne! Et pourquoi s’arrêter là ? Oserez-vous dépasser les limites de la Voie Lactée? Plus d’infos sur www.planetarium.be. Vous laisserez-vous tenter par l’exploration des extrêmes confins de l’Univers?

National Representatives

 

Arjan van der Star (Dutch language)
University College Leuven-Limburg
Hertogstraat 178, 3001 Leuven
Tel: +32/494/805545
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Véronique Bastin (French language)
Brussels Planetarium
Av. De Bouchout 10,
1020 Brussels
Tel: 04 96 61 62 49
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

© EAAE - European Association for Astronomy Education 2023